Helene Oudman

“We refuse to believe that the bank of justice is bankrupt”

Mijn liefde voor ons bureau wordt eigenlijk iedere dag een beetje groter, omdat ik steeds duidelijker zie dat mode een belangrijk onderdeel is van een nog veel groter politiek geheel. Zo kijk ik bijvoorbeeld met bewondering naar activisten die in deze tijd racisme durven aan te pakken.

De mode-industrie is ook heel onrechtvaardig. En wordt ook institutioneel in stand gehouden. Het is een groot politiek probleem, waar de politiek nog weinig aan doet. Als het ons lukt deze industrie positief te veranderen, dan maken we een heel grote stap richting gelijkwaardigheid.

Ongelijkheid in de wereld kleiner maken is meteen ook mijn grootste drijfveer denk ik. Juist omdat het in de mode nog zo veel beter kan, is dit het dé sector die ik wil veranderen. Waar ik naar uitkijk is om een belangrijke schakel te zijn in het rechtvaardigen van mode op alle fronten. Een nieuwe industrie creëren die alle mensen laat floreren. Van de makers in Aziatische landen tot een gelijke behandeling voor de modellen. Ik wil laten zien dat er veel modemerken zijn met dezelfde wensen. Die vakmanschap van mensen uit andere landen respecteren en belonen. Iedereen zou juist profijt moeten hebben van de drift tot kleding kopen, die we hier in het Westen kennen. Mode hoeft wat mij betreft geen keerzijde te hebben.

Ik ben in verwachting en als alles goed gaat, krijg ik in februari twee dochters! Ik wil een voorbeeld voor hen zijn door heel bewust mode te dragen die met liefde gemaakt is, met respect naar de wereld en anderen toe. En hen mee te geven dat het vrouwelijk schoon divers is.
Het helpt mij om mode op een holistische manier te benaderen. Daardoor ga je je vanzelf afvragen wie de kleding heeft gemaakt, wat ervoor nodig was om te maken, wie de vrouw achter het modellenlichaam is.

Wat ik lastig vind is om een balans te vinden in enerzijds de boodschap positief over te willen brengen  en anderzijds kritisch te willen zijn. Ik denk namelijk dat er niemand zit te wachten om steeds weer schokkende en trieste feiten te horen over de mode-industrie. Net als dat niemand zich op de vingers getikt wil voelen. Ashna en ik willen juist op positieve wijze inspireren. Laten zien dat duurzame mode juist heel creatief en extra bijzonder kan zijn, van hoge kwaliteit. Alleen dat politieke verhaal. Ook dat moeten we niet vergeten vind ik. En blijven door vertellen. Daar ligt mijn uitdaging, om die balans zo top te maken, dat onze boodschap overkomt. En dan begin het bij kleine, persoonlijke stapjes. Samen maken we vooruitingan. Ik ben er in elk geval van overtuigd dat we allemaal creatiever kunnen zijn dan alleen kleding van de snelle mode ketens te dragen.

Martin Luther King: “We refuse to believe that the bank of justice is bankrupt”.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van aanbiedingen, nieuwe producten en stoere vrouwen nieuws.