Ashna Chhatta

Meer liefde voor mode

‘Ik geloof in mode met inhoud, met een echt verhaal over kleding die met liefde voor het milieu en respect voor de mens tot stand zijn gekomen.’

Sinds ik mijn eigen kleding kon uitkiezen heb ik een passie voor mode! Als kind al vond ik mode iets fascinerende hebben. Ik kon urenlang kijken naar modeshows op tv, daar hadden we vroeger een apart kanaal voor. Of door de modemagazines van mijn moeder bladeren.

 Voor veel mensen heeft de modewereld iets oppervlakkigs. Voor mij juist niet!  Ik bekijk mode met sociologische en antropologische blik. Waarom gaan mensen gekleed zoals ze gekleed gaan? Functionaliteit? Bij een bepaalde doelgroep willen horen? Etnische diversiteit? Hoe ontstaan modetrends? En wat is van invloed op modetrends?

Na mijn studie aan de modeacademie ben ik werkzaam geweest in de reguliere modesector als artdirector en modestilist. Hier kwam ik wél in aanraking met die oppervlakkige kant van mode. De wereld van zien en gezien worden, gerund door snelle redacteuren, modellen, stylisten en fotografen. Ik voelde mij niet blij in deze omgeving en ging op onderzoek uit.

Ongeveer zeven jaar geleden ben ik zelf gaan onderzoeken hoe het eigenlijk kan dat wij kleding zo goedkoep kunnen kopen. Na het lezen van rapporten van onder andere Fair Wear Foundation en Schone Kleren Campagne kwam ik achter de schrikbarende feiten van fast fashion industrie. Uitbuiting van werknemers in lage lonen landen, schending van mensenrechten en zeer milieuvervuilende productieprocessen. En dat omdat de westerse consument in 20 jaar tijd gewend is geraakt aan kopen van spotgoedkope mode. Tijd voor verandering.   

Ik ben toen weer opzoek gegaan; deze keer naar initiatieven die hard maken om bewustwording te creëren richting de consument. Hierin heb ik mijn passie voor mode weer hervonden. Mode met inhoud.

Alleen, bij slow en fair fashion kom je vaak dezelfde, wat grotere, merken tegen. Volgens mij wordt het nu tijd om juist ook een podium te creëren aan de niche-ontwerpers. Op deze manier zorg je in sustainble mode voor meer diversiteit en keuzemogelijkheden. Want meer en een diverser aanbod creëert weer meer vraag, denk ik. Als ons dit lukt, zou dat in Nederland een doorbraak zijn! Dat is mijn droom.

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van aanbiedingen, nieuwe producten en stoere vrouwen nieuws.