Waarom kiezen voor vegetarische & vegan make-up?

0 Flares 0 Flares ×

Hilly-def-rondRegelmatig laten wij een gastblogger aan het woord. Deze keer blogger Hailey. Op haar eigen blog palaceofbliss.nl schrijft ze over groen en bewust leven. Van proefdiervrije cosmetica tot yoga en van fair fashion tot groene hotspots.

Hailey:

Je houdt van dieren. Daarom let je erop of je make up proefdiervrij is, want je wilt niet met je aankopen bijdragen aan dierenleed. Maar wist je dat niet alle proefdiervrije make-up ook per definitie vrij is van dierenleed? In sommige proefdiervrije cosmetica zitten namelijk dierlijke producten verwerkt, waardoor het zomaar kan zijn dat jouw favoriete cosmetica helemaal niet diervriendelijk is. Als je er zeker van wilt zijn dat jouw cosmetica “cruelty free” is, dan is het verstandig om te kiezen voor vegetarisch of veganistische cosmetica.

Proefdiervrije cosmetica

proefdiervrijSinds 11 maart 2013 is het in de EU verboden om cosmetica te verkopen die getest zijn op dieren. Hierdoor wordt in Europa geen cosmetica verkocht dat rechtstreeks getest is op dieren. Wat veel mensen echter niet weten, is dat dit handelsverbod niet voorkomt dat sommige cosmeticamerken die in de EU verkrijgbaar zijn, alsnog op dieren testen. Buiten Europa zijn dierproeven namelijk nog wel toegestaan. Hierdoor kan het zijn dat jouw favoriete cosmeticamerk buiten de EU producten verkoopt die op dieren zijn getest.
In een land als China is het bijvoorbeeld wettelijk verplicht om cosmetica op dieren te testen als een merk toegang wil krijgen tot de Chinese markt. Aangezien China een groot land is en merken hier grote omzetten kunnen halen, besluiten veel merken om de Chinese markt te betreden. Dit met heel veel dierenleed tot gevolg. Merken die in China verkopen zijn dus geen proefdiervrije merken. Ook niet als zij anders stellen. Dit is dus iets om rekening mee te houden bij het doen van je aankopen.

Dierlijke ingrediënten

Je weet nu dat een merk die in China verkoopt geen proefdiervrij merk is. Maar betekent dit dan ook dat alle proefdiervrije producten ook vrij zijn van dierenleed? Nee, helaas is dit niet het geval. Vaak worden ook in zowel proefdiervrije cosmetica als in natuurlijke cosmetica dierlijke ingrediënten gebruikt.

De volgende dierlijke ingrediënten zijn veelvoorkomend in cosmetica:
— Honing
— Bijenwas
— Melk
— Lanolie
— Karmijn
— Zijde
— Keratine

Ingrediënten zoals karmijn en keratine worden verkregen uit dode dieren. Aangezien de dieren waaruit de ingrediënten worden verkregen geen natuurlijke dood sterven, is er bij deze ingrediënten altijd sprake is van dierenleed. Bovendien valt het ook niet uit te sluiten dat de ingrediënten afkomstig zijn van dieren die zijn gestorven in de bio-industrie. Dit betekent dus niet alleen een vervelende dood voor deze dieren, maar ook een vervelend leven.

Vegetarische en vegan make-up

Als je er zeker van wilt zijn dat jouw cosmetische producten volledig vrij van dierenleed zijn, dan kan je er voor kiezen om vegetarische of veganistische cosmetica te kopen. Vegetarische cosmetica bevat geen ingrediënten die zijn verkregen uit dode dieren, maar kan wel dierlijke ingrediënten zoals melk of honing bevatten. Veganistische cosmetica bevat totaal geen dierlijke ingrediënten. Vegetarische en veganistische merken zijn vaak te herkennen aan een keurmerk van “The Vegatarian Society” of van “The Vegan society”.

Er zijn gelukkig genoeg mooie cosmeticamerken die zowel proefdiervrij zijn als vegetarisch of veganistisch site commander viagra. Denk hierbij aan merken zoals Lush, Lani, Anatomicals en Esse. Als je voortaan dus wilt gaan voor proefdiervrije cosmetica die 100% dierenleed vrij is, dan kan je dus nog steeds mooie producten gebruiken. Een handige website om te checken of een merk dierproefvrij, vegetarisch of veganistisch is, is naoki.nl. Dit is een zeer betrouwbare website met veel informatie over natuurlijke en proefdiervrije cosmetica.
Let jij er al op of je cosmetica vegetarisch of veganistisch is?

Meer weten over Hailey?
Deze blog is geschreven door gastblogger Hailey. Volg haar blog op www.palaceofbliss.nl
facebook.com/blisspalace
twitter.com/palaceofbliss
instagram.com/hills_palaceofbliss

6
1

1 Comment

  1. Diy Make-up 5 december, 2016 Reply

    Mooi artikel. Zelf wist ik inderdaad niet of mijn cosmetische producten volledig vrij van dierenleed zijn. Om er zeker voor te zijn ga ik zoals je zegt voor de vegetarische of veganistische cosmetica producten.

    Gr.
    Bjorn

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*