Rapport Terre des Hommes: kinderarbeid door onze glitter en glans

0 Flares 0 Flares ×

Opoep Terre des Hommes: haal de kinderarbeid uit jouw cosmetica

Heb je je wel eens afgevraagd waar de glitter in jouw make-up vandaan komt? Terre des Hommes meldt dat dit van mica komt: een mineraal door duizenden kinderhanden in India gewonnen. De organisatie is een petitie tegen deze kinderarbeid gestart: “zeg NEE tegen kinderarbeid in Nederlandse mica-houdende producten zoals cosmetica.”

Twintigduizend kinderen

Terre des Hommes onderzocht de gehele productieketen van het glimmende mineraal. Van de grotendeels illegale winning in India tot aan de Nederlandse winkelschappen. Terre de Hommes legt uit. ‘s Werelds grootste bron van het mineraal mica is de Indiase regio Jharkhand/Bihar. Slechts 10% van de mica uit dit gebied is afkomstig uit legale mijnen, waar toezicht op arbeidsomstandigheden is. De overige 90% komt uit illegale mijnen waar naar schatting twintigduizend kinderen werken, vaak met hun hele familie. Ze hakken mica uit rotsen of sorteren mica schilfers. Het werk is gevaarlijk en ongezond, onder meer door instortingsgevaar en het continu inademen van stof. De kinderen maken lange werkdagen en gaan niet naar school.

Zondag 12 juni is het de Internationale Dag Tegen Kinderarbeid, een initiatief van de Verenigde Naties om kinderen die gedwongen worden te werken, een betere toekomst te geven.mica_programma

Terre de Hommes maakt schuldige grootgebruikers bekend

Mica is gewild, vanwege unieke glanzende, isolerende en warmtewerende eigenschappen. Het wordt onder meer verwerkt in verf, autolak, kabels en cosmetica. Ook door Nederlandse bedrijven wordt het op grote schaal toegepast. Terre des Hommes onderzocht de herkomst van mica in producten van acht grootgebruikers in Nederland: AkzoNobel, PrysmianDraka, Unilever, Royal Philips, DSM, A.S Watson, Ahold en HEMA. Gekeken is naar de aanwezigheid van een actief beleid in het structureel doorlichten van de bedrijfsprocessen op onder meer kinder- en mensenrechtenschendingen, met betrekking tot mica-winning in India.

Kinderarbeid in de ergste vorm

Directeur van Terre de Hommes Albert Jaap van Santbrink:

“We hebben het hier over één van de ergste vormen van kinderarbeid. Nederlandse bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Wij roepen hen dan ook op om snel hun keten op te schonen en een sociaal gezicht te laten zien door hulp te bieden aan kinderen en hun families in Jharkhand/Bihar. En als bedrijven geen haast maken, dan moet de overheid ingrijpen”.

Ik ga tekenen minister Ploumen!

Bedankt Terre des Hommes voor het rapport en de actie, ik ga tekenen. Hiermee roep ik minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking op, om bedrijven te verplichten kinderarbeid uit het mica productieproces te weren. In september overhandigt Terre des Hommes deze petitie aan de minister. Teken de petitie, net als Thekla Reuten (foto) en ik, hier.
Meer weten over de aanpak van kinderarbeid in micamijnen? Check dat hier.

www.terredeshommes.nl

10
0

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*