Sisterhood: het is Internationale Vrouwendag!

0 Flares 0 Flares ×

Ga jij vandaag strijden of vieren?

Yes, vandaag wensen we alle vrouwen een sisterhood-volle Internationale Vrouwendag, vol support en liefde! Sisterhood is het thema van 2016. Wat weten we verder eigenlijk over deze dag?

Ik ging opzoek. 1911 was de eerste Vrouwendag ooit, in Amerika. Het jaar erna volgde Nederland, georganiseerd door de Sociaal-Democratische Vrouwenclubs. Hun blad De Proletarische Vrouw kwam uit met een speciaal feestnummer. Sindsdien staat de dag voor het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. De viering ervan vindt vaak plaats rond een specifiek thema, zoals vrouwenrechteninternationale vrouwendag of vrede, dat soms landelijk maar meestal lokaal wordt bepaald. (bron: www.aletta.nu). Het thema ‘sisterhood’ zegt denk ik veel over het jaar waar we nu in leven.

“Goedgemanierde vrouwen schrijven geen geschiedenis…”

Textielarbeiders staken

Wist je dat de dag ontstaan is naar aanleiding van stakingen van textielarbeiders in Amerika? Vanwege de slechte werkomstandigheden. Een eeuw later een nog altijd actueel thema dus! Denk aan de textielarbeiders in zoveel andere werelddelen; wat zou het vandaag voor de kledingindustrie en voor ons betekenen als zij zouden staken? Leeft de support en liefde voor hen?

We kakken in

Oorspronkelijk is de vrouwendag dus ingezet om te strijden en demonstreren voor verschillende thema’s. Nu wordt de dag vooral gevierd, gelukkig omdat er zoveel te vieren is. Dankzij de emancipatie en de feministische golf is er in Nederland veel veranderd, denk aan de vrouwenrechten, de kinderopvang en de werkcultuur die we nu hebben.
Toch zijn gelijke salarissen er ook in ons land nog niet. Vrouwen nemen veel vaker posities in met relatief lage lonen dan mannen. In de top zie je ons daarentegen juist weinig. Er schort nog van alles aan de beloning en de balans op de werkvloer. “We zijn meer waard en moeten beter onderhandelen!”, zegt Aletta Makken in het radio-interview op internationale-vrouwendag.nl. Zij is oprichtster van de website. Gelijke rechten zijn er ook in Nederland nog niet en dertigers nemen hier genoegen mee volgens haar. Aletta: “ze kakken in”. Is dat zo?

De kracht van je portemonnee

internationale vrouwendagJij en ik kakken niet in, want wij zitten bij StoereVrouwen; wij ZIJN stoere vrouwen!
En ik denk dat wij allebei doen: strijden én vieren. We strijden voor wereldverbeterde veranderingen met de kracht van de portemonnee. We gaan voor bewust leven. We denken na over wat we wel of juist niet kopen, waar en door wie een product gemaakt is. Zo supporten we vrouwen (en mannen) over de hele wereld. We laten hen geen slachtoffer worden van ons koopgedrag. We doen er alles aan om deze boodschap zo te verspreiden dat iedereen het hoort!

Sisterhood wereldwijd

Zolang er nog vluchtelingensituaties bestaan, huiselijk geweld en vrouwenhandel is, zijn er vrouwen in conflict. Support elkaar daarom wereldwijd. In 2016 gaat Internationale Vrouwendag verder dan gelijke rechten tussen mannen en vrouwen. Het gaat ook om gelijke rechten en kansen tussen vrouwen onderling. Zoals sisterhood verder gaat dan alleen de vrouwen om je heen. Een eeuw lang hebben we deze dag, nu. Naar mijn idee om te vieren en te herinneren vanwaar we gekomen zijn. En om te strijden wat er nog te doen is, in Nederland en in de rest van de wereld, op allerlei vlakken, allemaal even dringend.  Kak niet in, change the world (shopping)!

Check hier waar in Nederland je kan mee vieren en strijden: www.internationale-vrouwendag.nl
change the world

9
1

1 Comment

  1. Ella 31 mei, 2016 Reply

    Wat een leuk stukje Helene. #Sisterhood

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*