Karigar: handgemaakte design capes en sjaals

0 Flares 0 Flares ×

“Er zijn 14 ambachstlieden nodig voor een sjaal of cape van KARIGAR”.

KARIGAR betekent ‘ambachtslieden’ in Hindi. Want het is ambachtelijk vakmanschap wat ze bij KARIGAR creëren. Het resultaat is veelzijdige mode. Traditioneel, handgemaakte design uit India, bestaande uit natuurlijke materialen.

Elk handgemaakt product dat je koopt, vertelt het verhaal van de 14 ambachtslieden die het samen hebben gecreëerd. Van het garen verzamelen, tot het spinnen, het verven, het opzetten van de schering, het weven, het afmaken, checken, de armgaten erin maken, het van een merkteken voorzien, tot aan elk stuk met zorg verpakken. 

Geborgenheid

Textiel is de eerste plaats om mensen een beschermlaag te geven. En dat geeft een gevoel van geborgenheid. India heeft de beroemde saree, een eenvoudig en ongenaaid kledingstuk, die dat gevoel van geborgenheid perfect geeft. Tevens is het hét land van getalenteerde ambachtslieden die een rijke traditie van crafting levend houden. Daarom kozen ze bij KARIGAR voor India om hun zoektocht naar c0-creatie te beginnen.

Geen machines, maar mensen

Kanak Hirani- Nautiyal, één van de drie oprichters: “Sinds 2010 hebben we tijd doorgebracht in India om de juiste parters te vinden voor co-creatie. Toen we KARIGAR in 2014 daadwerkelijk oprichtten, hebben we bewust gekozen voor een samenwerking met ambachtslieden van het Indiaase platteland. Juist zij hebben de kennis van traditionele technieken in huis, om prachtig handgemaakte textiel te maken. We wisten ook meteen dat dit een uitdaging zou zijn. Nauwkeurigheid en verwachtingen over tijdslimieten, waren nieuw voor hen. We moesten onszelf echt voorbereiden om te werken met mensen en niet met machines.”

Verrijking, anders dan die bij fast fashion


Kanak: “Door het trainen van de ambachtslieden in zowel hun traditionale als in nieuwe weeftechnieken, samen met het overbrengen van de betekenis van design en het belang van standaard hoge kwaliteit daarin, hebben we ons eindresultaat kunnen verhogen en de hoeveelheid afval naar beneden kunnen brengen. En het heeft het zelfvertrouwen van de ambachtslieden een enorme boost gegeven. Daarentegen hebben de ambachtslieden ons leven verrijkt. Zij hebben het mogelijk gemaakt dat wij stijlvolle kleding kunnen dragen dat volledig handgemaakt is en allemaal bestaande uit natuurlijke materialen. We zijn bewust van de impact die onze keuzes hebben op het leven van de mensen om ons heen en op de wereld waarin we leven. Elke kleine stap bevestigt opnieuw ons vertrouwen in dit inspirerende werk.”

Please Support Sustainable Brands

StoereVrouwen geeft extra aandacht aan duurzame modelabels. 2017 staat bij ons in teken van slow en fair fashion. Waarom? Omdat het gewoon niet meer kan; de manier waarop de snelle kledingindustrie werkt én hoe wij met kleding omgaan wordt nu echt te gênant. Het is schadelijk en niet van deze tijd. We kopen in Nederland 400% meer kleding dan 20 jaar geleden. Hiermee is de textielproductie alleen al goed voor zo’n 10 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dat maakt het de tweede meest vervuilende industrie ter wereld na de olie-industrie. (bron: Triodos Bank) En dan hebben we het nog niet over de leef- en arbeidsomstandigheden waarin de mensen verkeren die al onze kleding maken. Dus het tijd om nu exact te weten waar niet en vooral waar wél te kopen. Het merk Karigar is één van die brands die wij vragen te supporten.

#pleasesupportsustainablebrands

Bekijk de hele collectie op: www.karigar.nl

0