Van der Kemp wint Modestipendium

0 Flares 0 Flares ×


De sustainable fashion mode held is opgestaan! De belangrijkste Nederlandse modeprijs, het Modestipendium, is maandagavond uitgereikt aan modeontwerper Ronald van der Kemp. De uitreiking vond plaats in het Amsterdamse filiaal van de Bijenkorf, waar de kleding van zijn eigen label RVDK sinds kort wordt verkocht. ‘Voor mij betekent deze prijs een belangrijke steun in de rug én een blijk van erkenning binnen Nederland’, zegt hij.

Duurzame haute couture

In 2015 veroverde hij met zijn chique demi-couture van restmateriaal in een klap de harten van sterren als Lady Gaga, Beyoncé en Kate Moss, en internationale toonaangevende modebladen. Justin Bieber liep eind vorig jaar in een broek van zijn hand door Amsterdam, Marc Jacobs liet openlijk weten dat hij zijn werk waardeert, Mary J. Blige droeg zijn kleding tijdens een optreden in Ziggo Dome, de stylist van Beyoncé hangt geregeld aan de telefoon en ook topmodel Doutzen Kroes kwam al een paar keer langs in zijn atelier aan de Amsterdamse Herengracht. En dat allemaal door mode met een ideaal en een duurzame visie; sustainable fashion nu eindelijk ook bij de haute couture!

Hij had gemakkelijk nog jaren een luxe leven kunnen hebben, maar hij heeft zichzelf bevrijd met zijn eigen label en kiest ervoor om antwoord te geven op de modetijdsgeest van nu. Hij is bezield door wat mode is en is teruggegaan naar de oorsprong van mode.

Het antwoord op de modetijdsgeest

Angelique Westerhof, directeur Dutch Fashion Foundation, noemt zijn werk ‘radicaal’. Ze licht toe: “Ronald van der Kemp is inspirerend, ook in het buitenland. Hij had gemakkelijk nog jaren een luxe leven kunnen hebben, maar hij heeft zichzelf bevrijd met zijn eigen label en kiest ervoor om antwoord te geven op de modetijdsgeest van nu. Hij is bezield door wat mode is en is teruggegaan naar de oorsprong van mode.”

Ik wil een tegengeluid laten horen, bijvoorbeeld door te werken met stoffen van de vlooienmarkt en restjes antiek kant.

Moderedacteur Bregje Lampe van de Volkskrant sprak de ontwerper en zijn atelier aan de Herengracht. ‘Er wordt zó veel geproduceerd, maar er is nauwelijks onderscheidende mode. Alles is zo liefdeloos geworden. Ik wil een tegengeluid laten horen, bijvoorbeeld door te werken met stoffen van de vlooienmarkt en restjes antiek kant. Laten we eerlijk zijn: niemand heeft nóg meer kleren nodig. Mijn label RVDK kan er nog wel naast vind ik,’ aldus Van der Kemp.

 

Een nieuwe ethiek

Van der Kemp: “ik geen idealistisch geitenwollensokkentype. Mijn hoofddoel is mode, niet duurzaamheid. Als de nadruk op duurzaam ligt, ligt-ie meestal niet op mode. En dan word je er niet hebberig van. Mijn verhaal moet ook geen zeurverhaal worden. Ik wil dat mijn kleren gewoon naast die van andere bekende merken in Vogue staan. Het feit dat ik stoffen van de vlooienmarkt en antiek kant gebruik, is een leuke bijkomstigheid. Het gaat mij om een nieuwe ethiek. Mijn benadering geeft kleding meer karakter en daarnaast is het een manier om me te onderscheiden in de overvolle modewereld.”

 

Lees hier en in de Volkskrant de volledige interviews door Bregje Lampe.

Please Support Sustainable Brands! #PSSB

www.ronaldvanderkemp.com

0