22 maart #Dankjewel voor kraanwater!

44 Flares 44 Flares ×

Poets je a.s. zondag je tanden? Drink je thee? Is het tijd om je haren te wassen? Denk er dan even aan: het is Wereldwaterdag!

#dankjewel voor kraanwater

Op zondag 22 maart is het Wereldwaterdag. Dit is dé dag om stil te staan bij het feit dat Nederland het beste kraanwater ter wereld heeft; gezond, milieuvriendelijk en voor iedereen. Dat is minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Wereldwijd heeft bijna 1 miljard mensen geen schoon drinkwater en wordt in landen om ons heen water steeds vaker handelswaar. Daarom heeft OneWorld bovenstaand filmpje gemaakt en start het een oproep aan ons, jou, jullie, de dankbare mens om mee te doen om zoveel mogelijk ‘dankjewels’ te verzamelen met een Twitter- en Facebookbomb!

Meer dan dankbaar

Ja, natuurlijk zijn we blij dat in Nederland het water goed geregeld is en kunnen we met de campagne laten zien dat we dankbaar zijn en het graag zo willen houden. Hier geen duur water als private bezit! That’s it? Nee, dat is helaas niet het enige. Bewustwording rondom water is hard nodig volgens initiatiefnemers OneWorld, FNV en Dopper.

Kraanwaterissues

Zo dronken Nederlanders vorig jaar meer verpakt water dan ooit tevoren. Verpakt water is ruim 1.000 keer duurder, wordt minder streng gecontroleerd dan Nederlands kraanwater én zorgt voor 500 keer meer CO2- uitstoot dan voor dezelfde hoeveelheid kraanwater. Hier is de 0,25 liter olie voor 1 liter bronwater en de plastic soep in de oceanen niet eens meegerekend.

Schoon water soms mensenrecht, soms luxegoed

De Verenigde Naties benoemt schoon water tot mensenrecht. Ook Wereldwaterdag werd (in 1992) door de VN in het leven geroepen, omdat wereldwijd waterbeheer en sanitatie onder druk staan. Zo gaan in Zuid-Europa en Ierland de burgers binnenkort weer de straat op om te protesteren tegen de privatisering van hun kraanwater. De toegang tot schoon en betaalbaar water is ongebruikelijk in veel meer landen waar overheden ervoor kiezen, om (deels) de waterbedrijven af te stoten zodat ze een private onderneming worden. Dat betekent dat er een winstoogmerk is: de investeringen in waterinfrastructuur blijven achter om de kosten te beperken en de prijs van het kraanwater voor de burgers stijgt.

Water wereldwijd grootste ramprisico

Watercrises staan dit jaar voor het eerst in de geschiedenis bovenaan de risicolijst van het World Economic Forum, als het gaat om impact. Zelfs nog voor rampen als grote epidemieën of terroristische aanslagen. Of het nu gaat om waterschaarste, overstromingen of vervuiling; water is wereldwijd – sociaal, politiek en economisch – één van de grootste uitdagingen van deze tijd.

Wees dus dankbaar voor ons (kraan)water en laten we tegelijkertijd dit voorbeeld uitdragen naar de rest van de wereld om andere overheden te inspireren, onder lichte en positieve groepsdruk 😉 Want al wordt het in de campagne bijzonder genoemd dat in Nederland het water goed geregeld is, zou het niet andersom moeten zijn en is het juist raar en oneerlijk dat zoiets als schoon en gezond water blijkbaar een luxegoed kan zijn? We zijn dankbaar voor het water in Nederland en willen dit ook voor de rest van de wereld! #dankjewel voor kraanwater.

Hoe doe ik mee aan de actie?

Meedoen is heel gemakkelijk. Deel het filmpje met #dankjewel! erachter via jouw social media-kanalen. Oneworld heeft zelfs al tweets en posts voor jou klaar staan om het nóg gemakkelijker te maken. Check oneworld.nl en sturen maar!

Bron: oneworld.nl

14
0

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*