Fair Valentine 2013

Komen rozen uit Afrika?

Met het hele jaar twaalf uur zonlicht per dag, genoeg regen en ideale temperatuur zijn de omstandigheden rond de evenaar optimaal voor de bloementeelt. Hierdoor hebben telers in Zuid-Amerika en Afrika een natuurlijk voordeel ten opzichte van Nederlandse telers. De laatste vijftien jaar is vooral de rozenteelt in deze landen enorm gegroeid. Drieduizend hectare rozengrond is te vinden in Afrika. 500 hectare daarvan is in handen van Nederlandse kwekers[1]. Dit is goed voor zo’n 70% van de rozen op de Nederlandse markt!

Hoe duurzaam zijn onze rozen?

Van de totale bloemenhandel is slecht 8% duurzaam[2]. Daarbij komt dat de duurzame bloemen niet zichtbaar in de winkels zijn. De belangrijkste keurmerken op het gebied van arbeidsomstandigheden zijn Fair Flowers, Fair Plants (FFP) en Max Havelaar.

fair trade rozenWaarom zou ik Fairtrade rozen kopen?

StoereVrouwen houden van wereldverbeterend winkelen, en promoten daarmee eerlijke handel! Vooralsnog bieden keurmerken de beste garantie aan de consument. Producenten met keurmerken houden zich aan bepaalde regelgeving als het gaat om milieu en arbeidsrechten. Er zijn verschillende keurmerken die controleren op milieuaspecten, het gebruik van chemicaliën en de rechten van arbeiders.

Totdat er een sectorbrede oplossing is voor de algehele problematiek in de bloemensector, zijn keurmerken het beste alternatief voor een eerlijk product. Op dit moment is Max Havelaar als enige duidelijk zichtbaar verkrijgbaar in de Nederlandse winkels, vooral in supermarkten. En dus vragen wij de consument eerlijke bloemen te kopen, om zo de vraag naar eerlijke rozen te laten stijgen en daarmee ook de productie.

Er is toch veel kritiek op Fairtrade? Is dat keurmerk wel betrouwbaar?

In de media is veel kritiek geweest op het Fairtrade keurmerk Max Havelaar. Omdat niet alle (individuele) boeren financiële voordelen ondervinden van de collectieve premie van 10% die boerencoöperaties ontvangen. Fairtrade biedt echter meer dan financiële voordelen, namelijk voorfinanciering, uitzicht op lange termijn contracten en een minimumprijs die als vangnet in werking gaat als de wereldmarktprijs te laag is voor boerenorganisaties om duurzaam te kunnen produceren. Fairtrade biedt daarnaast nog andere voordelen:

РSterker door samenwerking in co̦peraties
– Scholing
– Betere arbeidsomstandigheden inclusief gezondheidszorg
– Verantwoorde omgang met de natuur

Waar kan ik Fairtrade rozen kopen?

Eerlijke bloemen zijn voor bloemisten moeilijk leverbaar, mede doordat de meeste keurmerken niet herkenbaar zijn. Eerlijke bloemen zijn wel bij enkele supermarkten verkrijgbaar, zoals PLUS Albert Heijn, Jumbo, C1000 en Lidl. Maar niet altijd en niet bij alle filialen.

Wat kan ik doen voor een eerlijke bloemenindustrie?

  • Deel foto’s en verhalen van onze acties via Facebook & Twitter
  • Teken de petitie op http://www.powerofthefairtradeflower.nl
  • Download het E-book 50 tinten rood en deel het boek met vrienden
  • Stop niet met het kopen van bloemen, maar vraag je bloemist of supermarkt of hun bloemen eerlijk zijn.
  • En als ze er zijn: koop eerlijke bloemen.

Hivos: People Unlimited[1] Bron: Vakblad voor de Bloemisterij, 2008

[2] Bron: FSI 2012

 

Fair Trade bloemen?

Als StoereVrouwen geloven we in de macht van de consument. Met onze portemonnee maken we de keuze voor een verantwoord product. Maar hoe kunnen we onze macht gebruiken bij het kopen van een bosje bloemen? Vaak weten we niet waar bloemen vandaan komen en of ze eerlijk zijn geproduceerd. De transparantie in de bloemensector is ver te zoeken. En de keurmerken die er zijn, zijn niet echt bekend bij het grote publiek. Wil je een Fair Trade boeketje kopen, dan is het ook nog even zoeken, want het aanbod van faire bloemen in nog beperkt.

Tijd om in actie te komen!

StoereVrouwen zetten hun roze baretjes op en springen in de bres voor vrouwen in de Afrikaanse bloemenindustrie. Jaarlijks worden miljarden bloemen vanuit Afrika naar ons land verscheept. Bloemen die door vrouwen worden gekweekt en geplukt. Meestal onder erbarmelijke omstandigheden. Rozen met een (Fair) keurmerk garanderen een eerlijk loon en goede arbeidsomstandigheden.

Meedoen?

Zet ook een roze baret op en kom op Valentijnsdag in actie in één van de kooplegers. HIER vind je meer informatie over de actie.

De Fair Valentine actie van StoereVrouwen draagt bij aan de doelstellingen van Power of the Fair Trade flower campagne van Hivos.

Hivos: People Unlimited

Giel Beelen is onze Fair Valentine 2013!

Vanochtend vroeg bestormden wij StoereVrouwen de 3FM Studio om Giel Beelen uit te roepen tot Fair Valentine 2013! Giel kreeg een heerlijk romantisch ontbijtje voorgeschoteld, en wij vroegen hem met een verleidelijke blik of Giel onze Fair Valentine wilde zijn. Omdat hij stoer, sexy, sociaal en betrokken is door zich elk jaar weer op te sluiten in het Glazen Huis. “Ja!â€ was zijn antwoord! Ook kreeg hij het eerste exemplaar van het boek 50 tinten rood, een boek vol verleiding en versiertips, dat je gratis hier kunt downloaden.