Blog for change

Catch up on our latest news and stories here

StoereVrouwen

Ashna Chhatta; ‘Ik geloof in mode met inhoud, met een echt verhaal over kleding die met liefde voor het milieu en respect voor de mens tot stand zijn gekomen.’

Helene Oudman; Mijn liefde voor ons bureau wordt eigenlijk iedere dag een beetje groter, omdat ik steeds duidelijker zie dat mode een belangrijk onderdeel is van een nog veel groter politiek geheel.

Ashna Chhatta 

Sinds ik mijn eigen kleding kon uitkiezen heb ik een passie voor mode! Als kind al vond ik mode iets fascinerende hebben. Ik kon urenlang kijken naar modeshows op tv, daar hadden we vroeger een apart kanaal voor. Of door de modemagazines van mijn moeder bladeren.

Voor veel mensen heeft de modewereld iets oppervlakkigs. Voor mij juist niet!  Ik bekijk mode met sociologische en antropologische blik. Waarom gaan mensen gekleed zoals ze gekleed gaan? Functionaliteit? Bij een bepaalde doelgroep willen horen? Etnische diversiteit? Hoe ontstaan modetrends? En wat is van invloed op modetrends?

Na mijn studie aan de modeacademie ben ik werkzaam geweest in de reguliere modesector als artdirector en modestilist. Hier kwam ik wél in aanraking met die oppervlakkige kant van mode. De wereld van zien en gezien worden, gerund door snelle redacteuren, modellen, stylisten en fotografen. Ik voelde mij niet blij in deze omgeving en ging op onderzoek uit.

Ongeveer zeven jaar geleden ben ik zelf gaan onderzoeken hoe het eigenlijk kan dat wij kleding zo goedkoep kunnen kopen. Na het lezen van rapporten van onder andere Fair Wear Foundation en Schone Kleren Campagne kwam ik achter de schrikbarende feiten van fast fashion industrie. Uitbuiting van werknemers in lage lonen landen, schending van mensenrechten en zeer milieuvervuilende productieprocessen. En dat omdat de westerse consument in 20 jaar tijd gewend is geraakt aan kopen van spotgoedkope mode. Tijd voor verandering.   

Ik ben toen weer opzoek gegaan; deze keer naar initiatieven die hard maken om bewustwording te creëren richting de consument. Hierin heb ik mijn passie voor mode weer hervonden. Mode met inhoud.

Alleen, bij slow en fair fashion kom je vaak dezelfde, wat grotere, merken tegen. Volgens mij wordt het nu tijd om juist ook een podium te creëren aan de niche-ontwerpers. Op deze manier zorg je in sustainble mode voor meer diversiteit en keuzemogelijkheden. Want meer en een diverser aanbod creëert weer meer vraag, denk ik. Als ons dit lukt, zou dat in Nederland een doorbraak zijn! Dat is mijn droom.

HELENE OUDMAN

Mijn liefde voor ons bureau wordt eigenlijk iedere dag een beetje groter, omdat ik steeds duidelijker zie dat mode een belangrijk onderdeel is van een nog veel groter politiek geheel. Zo kijk ik bijvoorbeeld met bewondering naar activisten die in deze tijd racisme durven aan te pakken.

De mode-industrie is ook heel onrechtvaardig. En wordt ook institutioneel in stand gehouden. Het is een groot politiek probleem, waar de politiek nog weinig aan doet. Als het ons lukt deze industrie positief te veranderen, dan maken we een heel grote stap richting gelijkwaardigheid. 

Ongelijkheid in de wereld kleiner maken is meteen ook mijn grootste drijfveer denk ik. Juist omdat het in de mode nog zo veel beter kan, is dit het dé sector die ik wil veranderen. Waar ik naar uitkijk is om een belangrijke schakel te zijn in het rechtvaardigen van mode op alle fronten. Een nieuwe industrie creëren die alle mensen laat floreren. Van de makers in Aziatische landen tot een gelijke behandeling voor de modellen. Ik wil laten zien dat er veel modemerken zijn met dezelfde wensen. Die vakmanschap van mensen uit andere landen respecteren en belonen. Iedereen zou juist profijt moeten hebben van de drift tot kleding kopen, die we hier in het Westen kennen. Mode hoeft wat mij betreft geen keerzijde te hebben. 

Ik ben in verwachting en als alles goed gaat, krijg ik in februari twee dochters! Ik wil een voorbeeld voor hen zijn door heel bewust mode te dragen die met liefde gemaakt is, met respect naar de wereld en anderen toe. En hen mee te geven dat het vrouwelijk schoon divers is.Het helpt mij om mode op een holistische manier te benaderen. Daardoor ga je je vanzelf afvragen wie de kleding heeft gemaakt, wat ervoor nodig was om te maken, wie de vrouw achter het modellenlichaam is.

Wat ik lastig vind is om een balans te vinden in enerzijds de boodschap positief over te willen brengen  en anderzijds kritisch te willen zijn. Ik denk namelijk dat er niemand zit te wachten om steeds weer schokkende en trieste feiten te horen over de mode-industrie. Net als dat niemand zich op de vingers getikt wil voelen. Ashna en ik willen juist op positieve wijze inspireren. Laten zien dat duurzame mode juist heel creatief en extra bijzonder kan zijn, van hoge kwaliteit. Alleen dat politieke verhaal. Ook dat moeten we niet vergeten vind ik. En blijven door vertellen. Daar ligt mijn uitdaging, om die balans zo top te maken, dat onze boodschap overkomt. En dan begin het bij kleine, persoonlijke stapjes. Samen maken we vooruitingan. Ik ben er in elk geval van overtuigd dat we allemaal creatiever kunnen zijn dan alleen kleding van de snelle mode ketens te dragen. 

Martin Luther King: “We refuse to believe that the bank of justice is bankrupt”.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van aanbiedingen, nieuwe producten en stoere vrouwen nieuws.