Blog for change

Catch up on our latest news and stories here

Designtassen van gerecycled vilt

Met een tas van i-did maak je niet alleen jezelf blij, maar draag je ook bij aan een belangrijk sociaal doel: i-did biedt mensen met afstand tot de arbeidsmarkt (bijvoorbeeld mensen die lang in de bijstand hebben gezeten, Wajongeren en statushouders) een eerste opstap naar werk.

Door het volgen van een opleiding, door productie-uren in het naaiatelier en door begeleiding en coaching bouwen deelnemers aan hun zelfvertrouwen en vaardigheden. Een uitstroom-coach helpt bij het vinden van een nieuwe baan.

Gerecycled vilt

Deelnemers maken mooie designproducten van gerecycled vilt. Ieder jaar veroorzaken wij als consumenten en bedrijfsleven 240 miljoen kilo textielafval. Hiervan belandt 130 miljoen kilo tussen het normale afval. Zonde, vindt ook i-did, want een enorme verspilling van kostbare energie, grondstoffen en mensenwerk. i-did wil verandering brengen en de noodzaak van textielinzameling stimuleren, door consumenten en bedrijven te laten zien dat ook ‘niet meer draagbare kleding’ van waarde is en als grondstof kan dienen voor nieuwe producten.

i did atelier 16 Fotografie Vera Claessen

Produceren

In het MVO-atelier heeft i-did een aantal producten ontwikkeld die helemaal circulair zijn. De ‘Circular products’. Alhoewel er nog geen officiële richtlijnen zijn waar producten aan moeten voldoen om ze volledig te recyclen, houdt i-did er op alle manieren rekening mee. Al bij het ontwerpen van Circular products zorgen ze ervoor dat alle onderdelen en materialen van een product gerecycled moeten kunnen worden. Het vilt dat i-did als basis gebruikt, is sowieso geheel circulair. Ook de accessoires zoals ritsen, knopen en ringen zijn allemaal van plastic, om ervoor te zorgen dat er geen extra handeling voor nodig is om ze te verwijderen tijdens het recycleproces.

Circulair

Natuurlijk hoopt i-did dat haar producten lang gebruikt gaan worden, maar mocht je ze dan toch niet meer nodig hebben, dan kun je ze in hun geheel in de textielcontainers stoppen. Ze worden dan weer hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten…en dan is de cirkel weer rond. In dede animatie zie je hoe dit precies werkt.
Naast de Shopper XL zijn er nog meer mooie producten, zoals bijvoorbeeld de Baggie en Zippy om al je lossen spullen in je shopper te organiseren. Of de mooie laptoptassen.Ga naar i-did.nl. Binnenkort zijn de producten er ook in een roze, gemêleerd vilt, dus houd i-did ook in de gaten via facebook .

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van aanbiedingen, nieuwe producten en stoere vrouwen nieuws.